Historie

Opmaat groep is ontstaan uit een bestuurlijke fusie per 1 januari 2020 tussen twee stichtingen: 

Opmaat, een organisatie voor openbaar onderwijs in Midden-Brabant bestaande uit 13 openbare basisscholen gelegen in Tilburg, Oisterwijk, Moergestel en Hilvarenbeek. Ook is er, als dependance van OBS Darwin, een asielzoekersschool (AZC-Oisterwijk) aangesloten bij de Stichting.   
Jan Ligthartgroep Tilburg, een organisatie voor bijzonder neutraal onderwijs in Midden-Brabant bestaande uit 2 basisscholen in de gemeente Tilburg.

Vanaf begin 2016 is er een samenwerking ontstaan tussen stichting Opmaat en stichting Jan Ligthartgroep Tilburg. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van een 'personele unie' per 1 augustus 2016; met een zelfde voorzitter college van bestuur een raad van toezicht voor beide stichtingen. De gedachte achter de 'personele unie' is om méér uit de samenwerking te halen waar ouders, kinderen en andere belanghebbenden direct van profiteren.

Een volgende stap eind 2017 is de oprichting van Kindercampus Oculus geweest waarbij de Eerste Jan Ligthartschool  is gefuseerd met OBS Yore en een samenwerking is aangegaan met Kinderstad. Hiermee is Kindercampus Oculus ontstaan en is deze locatie (door de integrale aanpak) weer toekomstvast voor de wijk Loven. Een tweede fusie tussen OBS De Heerevelden en de Jan Ligthartschool Huibeven is gerealiseerd per 1 augustus 2019. Hierdoor ontstaat een nieuwe school, OBS Hartevelden, die ook toekomstvast is en bestaansrecht heeft in dit deel van de wijk Reeshof.   

Een laatste logische stap in dit intensieve samenwerkingstraject was een bestuurlijke fusie van beide stichtingen om ook de twee resterende, zelfstandige Jan Ligthartscholen (Driecant en Rendierhof) in de toekomst zo goed mogelijk te kunnen besturen. Van de positieve effecten van onderling samenwerken tussen scholen en het vereenvoudigen van administratieve processen profiteren alle belanghebbenden.  

Iedere school binnen 'Opmaat groep' is uniek, daar zijn we trots op !

Delen: